Наверх

Windows 12: нові функції, AI-враження, очікуваний реліз та все, що ми вже знаємо

Наступне значуще оновлення Windows надходить у 2024 році, і воно пов'язане з штучним інтелектом.

Компанія Microsoft наполегливо працює над наступним великим оновленням операційної системи Windows під кодовою назвою Hudson Valley. Хоча ймовірно, що сама Microsoft не назве його "Windows 12", це оновлення обіцяє бути значущим для користувачів Windows. Ми вже починаємо чути витоки та чутки про те, що буде включено у наступну версію Windows, і ця стаття узагальнює все, що ми вже знаємо.

Windows 12 Fan logo

Важливо зазначити, що ми не знаємо, як Microsoft планує маркетинг цієї наступної великої версії Windows. Спочатку здавалося, що Hudson Valley буде випущено під назвою "Windows 12", але після відходу колишнього керівника Windows Паноса Паная виглядає, що Microsoft може вирішити продовжити використовувати бренд Windows 11.

Причина цього, я чув, полягає в тому, що нова команда керівництва Windows обережна щодо подальшого розчленування користувацької бази Windows новими версіями продукту. Зараз у Windows 10 більше 1 мільярда користувачів, а у Windows 11 - приблизно 400 мільйонів. Запуск "Windows 12" додатково розчленив би цю користувацьку базу, і Microsoft віддав би перевагу тому, щоб усі були на одній версії Windows, як це було з Windows 10 до запуску Windows 11.

Тим не менше, ніколи не можна говорити "ніколи". Те, що ми точно знаємо, це те, що в 2024 році очікується випуск наступного набору великих оновлень та змін для Windows, і хоча нам здається розумним, щоб Microsoft рекламувала це як Windows 12, це ми не дізнаємося аж до ближчого часу.

За інформацією з джерел, наступне велике оновлення операційної системи Windows вийде у другій половині 2024 року. Microsoft вже тестує ранній код та платформну роботу для цієї наступної версії Windows в каналі Windows Insider Canary, яку ви можете завантажити та встановити вже сьогодні.

Це наступне випуск повинен досягти в Meж 2024 року, але не буде повністю завершеним до серпня 2024 року, перш ніж стати загальнодоступним як оновлення для існуючих користувачів Windows 11 у вересні або жовтні 2024 року.

Windows 2024

На відміну від попереднього оновлення функцій Windows 11, яке вийшло як невеликий пакет активації на платформі Nickel, Hudson Valley буде випущено на новій версії платформи Windows, кодова назва - Germanium. Це означає, що платформа Windows буде оновлена з Nickel на Germanium і вимагатиме повного оновлення операційної системи для встановлення.

Поки що ми не знаємо, якими будуть конкретні системні вимоги для Hudson Valley. Коли вийшла Windows 11, Microsoft значно підняла системні вимоги, через що більшість існуючих ПК під управлінням Windows 10 не були придатні для оновлення до Windows 11.

Системні вимоги Windows 11 передбачають ПК із процесорами Intel 8-го покоління або AMD Ryzen 2000 серії і вище. Також вимагається TPM та мінімум 4 ГБ оперативної пам'яті. Деякі звіти стверджують, що Microsoft може підняти вимогу щодо ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ'ЯТІ з 4 ГБ до 8 ГБ з наступним релізом, але мені не вдалося це підтвердити.

Я підозрюю, що деякі функції (головним чином, зосереджені на штучному інтелекті) можуть бути обмежені для більш нових ПК із NPU або GPU, які можуть обробляти обчислення штучного інтелекту на пристрої, оскільки наступна версія Windows, ймовірно, буде сильно акцентувати на можливостях штучного інтелекту, і не всі ПК зможуть це опрацювати без відповідного апаратного забезпечення.

Windows AI Copilot

Microsoft вже заявила, що наступна версія Windows буде спрямована на AI-враження, і ми вже почали побачити деякі ранні функції в цьому напрямку на Windows 11. До теперішнього часу Windows 11 вже підтримує AI-ефекти для камери та мікрофона, які активуються за допомогою присвяченої нейропроцесорної одиниці (NPU).

Такий рід функціональності очікується розширитися з Hudson Valley, включаючи можливість аналізу вмісту на екрані та надання контекстних підказок для запуску проектів чи додатків на основі інформації, яку зараз переглядають.

Microsoft також працює над "розширеним Copilot", який базується на вже існуючому досвіді Copilot на Windows 11. Цей новий Copilot зможе запам'ятовувати дії та речі, які ви робите на своєму ПК, і перетворювати все в пошукову пам'ять, до якої ви можете звертатися в будь-який час, покращуючи загальний пошук Windows.

Windows також зможе визначати об'єкти та текст на зображеннях і дозволить користувачеві легко вирізати та вставляти ці об'єкти в інші місця. Деякі функції штучного інтелекту будуть вимагати відповідного апаратного забезпечення.

Інші функції включають нову можливість штучного інтелекту для перетворення 2D-зображень в 3D паралаксові для робочого столу Windows, нову функцію Super resolution, яка підвищить якість відео і ігор, та новий режим Live Captions, який зможе перекладати різні мови в реальному часі.

Деякі з цих нових функцій штучного інтелекту будуть потребувати спеціалізованого апаратного забезпечення NPU для функціонування.

подписка на рассылку

Подписаться