Вгору

Spacetop G1: Новий AR-ноутбук, який змінить уявлення про роботу

Коли я летів на конференцію Google I/O у травні, я планував попрацювати під час польоту. Витягнув свій MacBook на сидінні біля вікна в економ-класі. Як чоловіку з ростом 193 см, мені було дуже тісно; я не міг поставити 16-дюймовий ноутбук на столик, тому він лежав на колінах. У мене не було можливості нормально відкрити екран, і коли пасажир попереду нахилив своє крісло, мій ноутбук опинився під кутом 45 градусів, і я ледве міг бачити екран, друкуючи по одному слову в хвилину. Врешті-решт, я здався і подивився фільм.

Якби у мене був Spacetop G1 від Sightful, жодна з цих проблем не виникла б. Це ноутбук з доповненою реальністю, тобто це пара спеціальних AR-окулярів від XREAL, підключених до нижньої частини ноутбука з клавіатурою та трекпадом. Немає фізичного дисплея – лише 100-дюймовий віртуальний екран, який можна бачити через окуляри, що плаває над реальним світом.

Image may contain Adult Person Accessories Glasses Clothing Glove Computer Hardware Electronics and Hardware

Якщо це здається знайомим, можливо, це тому, що компанія вийшла з тіні майже рівно рік тому і запустила Spacetop як продукт раннього доступу. Зацікавлені могли подати заявку на одиницю та протестувати пристрій, поки ізраїльський стартап вдосконалював апаратне та програмне забезпечення.

Тепер, через рік, його можна попередньо замовити за $1900. Spacetop G1 має більш відшліфований дизайн, нові функції програмного забезпечення та буде відправлений у жовтні. Я отримав можливість спробувати оновлену версію на демонстрації в Нью-Йорку.

Комп'ютер на обличчі

Закликаю вас прочитати початковий досвід Бренди Столяр з ранньою версією Spacetop з минулого року. Концепція залишається незмінною, але є кілька покращень якості життя в апаратному та програмному забезпеченні цього AR-ноутбука.

По-перше, він набагато тонший за оригінал. Тамір Берлінер, співзасновник і генеральний директор Sightful, розповів мені, що перша версія не поміщалася в кожен рюкзак, але G1 не повинен мати таких проблем через тонший корпус клавіатури. Я все ще скептично ставлюся через великий виступ на машині, де зберігаються окуляри. Виглядає це, як абсцес, готовий лопнути. Вибачте.

Person using the Sightful Spacetop G1 sitting in a chair in an office setting

Берлінер заохотив мене спробувати покласти його в сумку, але я ніс мессенджер (він помістився нормально). Однак, як людина, що покриває великі конференції з щільно упакованим рюкзаком, я був би вражений, якби G1 легко помістився в відділення для ноутбука в моїй сумці для камери, як мій "звичайний" ноутбук.

Наступна найбільш очевидна зміна – це спосіб зберігання окулярів. В оригінальній моделі, яку я також мав змогу побачити перед демонстрацією G1, я інстинктивно спробував скласти окуляри та зберегти їх у гнізді перед клавіатурою. Берлінер помітив це і сказав, що саме так це мало бути спочатку. Однак, оригінал змушував вас тримати окуляри розкритими та закривати кришку зверху, коли вони знаходяться у гнізді. Це було незручно.

З G1 це більше не проблема. Тепер ви можете скласти окуляри, зберегти їх у спеціальній ніші в кришці і закрити кришку. Це набагато інтуїтивніше. Немає зручного способу зберігання кабелю, але компанія наполягає, що він має лежати над клавіатурою - є вигин у кришці, щоб кабель не тиснув на клавіші, коли Spacetop закритий.

Окуляри – це новіша версія від XREAL, але вони все ще спеціально налаштовані для потреб Spacetop. А саме, камери, які знімають реальний світ для доповненої реальності, спеціально спрямовані трохи вниз для виявлення Spacetop. Це допомагає з новими функціями програмного забезпечення. Найважливіше те, що при переході від моделі раннього доступу до G1 я одразу помітив покращений комфорт, легшу вагу та загальну кращу зручність носіння нової моделі. Ви зможете отримати вставку з діоптріями, щоб зняти свої окуляри та без проблем користуватися G1.

Sightful Spacetop G1 case

Запустіть SpaceOS та 100-дюймовий віртуальний екран, і все одразу стає плавнішим. Подвійні OLED-дисплеї (роздільна здатність 1920 x 1080 пікселів на око, з полем зору 50 градусів) тепер підтримують частоту оновлення екрана 90 Гц, що допомагає зробити вміст більш плавним під час переміщення операційною системою. Все виглядає досить чітко, хоча при дуже близькому перегляді текст виглядає трохи розмитим.

Також допомагає оновлений процесор. Spacetop G1 працює на Qualcomm Snapdragon QCS8550, що є значним стрибком від Snapdragon 865 в оригіналі (Sightful стверджує, що це забезпечує 70% приріст продуктивності). Є навіть нейронний процесор для обробки завдань машинного навчання. Він має 16 ГБ оперативної пам'яті, 128 ГБ пам'яті та батарею на 60 Вт, яка, як стверджується, працює близько восьми годин, що є ще одним покращенням порівняно з п'ятьма годинами, заявленими в моделі раннього доступу.

Екран сам по собі яскравіший, але це підкріплено можливістю затемнення окулярів натисканням кнопки. Як окуляри з затемненням, ви можете затемнити окуляри G1 до двох рівнів, і це вражає. Я дивився у вікно сонячного дня в Нью-Йорку і насилу бачив віртуальний екран. Однак, після затемнення окулярів, світ навколо здебільшого затемнився, і екрани стали ідеально читабельними. Берлінер навіть направив ліхтарик свого телефону мені в очі, і я ледве помітив білу пляму. Можна сказати, що G1 можна використовувати майже в будь-яких умовах освітлення.

Багато інших функцій залишилися такими ж, як в оригіналі. Клавіатура та трекпад приємні на дотик; є ще маленький дисплей, вбудований в клавіатуру для показу додаткової інформації (хоча я не бачив цього в дії). Машина має два порти USB-C і вбудовану веб-камеру у верхньому центрі кришки. Хоча роз'єм для навушників не увійшов до складу, інші внутрішні компоненти відповідають останнім стандартам, таким як підтримка Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 і 5G через слот для SIM-карти. Динаміки також отримали покращення, і вони звучали непогано під час мого обмеженого часу перегляду відео на YouTube.

Розумний простір

SpaceOS побудована на Chromium, відкритому проекті веб-браузера від Google. Все, що ви робите в Інтернеті, ви можете робити на Spacetop G1 у SpaceOS. Це більше схоже на Chromebook, але без Android-додатків. І важливо пам'ятати, що хоча в G1 є потужніший процесор, це все ще не машина, призначена для інтенсивних робочих процесів, таких як редагування відео. Знову ж таки, думайте про Chromebook.

Коли я був у SpaceOS, було відкрито більше п'яти вікон браузера, розташованих навколо мене. Ви можете налаштувати це як завгодно, і SpaceOS завжди пам'ятатиме це. Поле зору на G1 може здатися трохи малим, але кілька покращень програмного забезпечення роблять взаємодію з ОС інтуїтивною.

По-перше, ви ніколи не "втратите" курсор миші. Тренована на деяких алгоритмах машинного навчання, система тепер знає, щоб перемістити курсор туди, куди ви хочете. Навіть якщо ви залишили його на крайньому правому куті віртуального екрану, якщо ви подивитесь на крайній лівий і перемістите мишу на трекпаді, курсор миттєво з'явиться – не потрібно проводити пальцями, щоб перемістити курсор з іншого боку. Я б хотів, щоб це була функція на кожному комп'ютері.

Трекпад також тепер підтримує жести. Проведення трьома пальцями вліво перемістить весь ваш віртуальний екран горизонтально. На відміну від Apple Vision Pro, де ви повинні фізично дивитися вліво або вправо, щоб побачити ваші додатки, розміщені на боках віртуального екрану, Spacetop G1 дозволяє просто перемістити все до центру за допомогою цієї функції горизонтального прокручування. Розумно! Використовуйте той самий жест, але рухайте вперед і назад на трекпаді, щоб віддалити або наблизити віртуальний екран, дозволяючи вам отримати вигляд з висоти пташиного польоту або зосередитися на конкретному завданні.

Нарешті, якщо ви натиснете Control і використаєте жест трьома пальцями, щоб провести вперед на трекпаді, ви зможете перемістити віртуальний екран вгору. Це дозволяє вам лягти в ліжко і відповідно налаштувати екран, щоб продовжувати працювати. Все це виглядає досить безшовно.

Sightful Spacetop G1 case

Існує також режим подорожей. Берлінер підкреслив цю функцію і сказав, що вона використовує камери на окулярах та моделі штучного інтелекту компанії, щоб запам'ятати, де знаходиться Spacetop, і забезпечити, щоб ваші віртуальні екрани залишалися на місці.

Розумієте, віртуальні екрани фіксовані у вашому просторі. Коли ви встаєте зі столу, ви можете підійти до екранів і дивитися на них збоку. Вони не слідують за вами. Це проблематично, коли ви сідаєте в Uber або злітаєте на літаку; ваші віртуальні екрани просто летять повз вас. Ось чому у Vision Pro від Apple є режим подорожей, який використовує акселерометр пристрою, щоб зрозуміти, коли ви рухаєтеся, і забезпечити, щоб ваш екран залишався на місці.

Spacetop G1 має подібний режим подорожей, який дозволяє вам продовжувати використовувати пристрій, коли ви рухаєтеся в будь-якому транспорті. Я не міг залишити будівлю з демонстраційною одиницею, тому Берлінер смішно покерував офісним стільцем, на якому я сидів, по кімнаті, і я спостерігав, як мої віртуальні екрани дійсно залишалися прямо над клавіатурою. Було багато дрижання, але Берлінер сказав, що це через те, що я був у русі на офісному стільці. Я спробую це на літаку або в машині восени.

Не можна не згадати про штучний інтелект, коли йдеться про нове обладнання в 2024 році. Берлінер сказав, що у фінальній версії на клавіатурі буде кнопка AI, і вона зможе пропонувати контекст, заснований на тому, що знаходиться на ваших віртуальних екранах або що відбувається у фізичному просторі навколо вас. Він не сказав багато більше про це, але очікуйте кілька оголошень про AI в найближчі місяці.

Ноутбук з доповненою реальністю

Коли я думаю про обчислювальні системи з доповненою реальністю, я уявляю собі елегантні окуляри і … нічого більше. З Spacetop G1 ви все ще повинні носити пристрій розміром з ноутбук – той, що важить трохи більше 3 фунтів (1,4 кг), з проводом, що виходить з центру клавіатури і проходить за вашим вухом. Це не зовсім легке майбутнє обчислювальної техніки, яке я собі уявляв.

Однак, коли я використовував Apple Vision Pro, однією з моїх улюблених функцій було використання його для роботи, особливо під час подорожей. Можливість сидіти в тісному сидінні літака і створювати ефект кількох екранів навколо мене зробила мене дуже продуктивним, і я написав 2000-словову історію в повітрі. Немає екрану, що змушений підлаштовуватися під нахилене крісло перед вами.

Я віддаю перевагу власному рішенню клавіатури та трекпада тут, на відміну від рішення від Apple (Magic Keyboard і Magic Trackpad), хоча я б хотів, щоб все це було бездротовим. Окуляри G1 також значно легші за Vision Pro, що було втомливим після декількох годин носіння.

Однак, я не впевнений, чи більшість людей готові або навіть зацікавлені носити комп'ютер на обличчі. Vision Pro від Apple мала невдалий запуск, і це більше не є предметом обговорення, лише кілька місяців після її випуску. Це не допомагає, що Vision Pro коштувала $3499, але Spacetop G1 не є дешевим. Він починається від $1900 – ви можете купити більш потужний ноутбук за ці гроші.

Sightful фінансується венчурним капіталом, залучивши близько $61 мільйона на сьогодні, і її заснували колишні керівники Magic Leap, яка далеко не стала комерційним успіхом серед споживачів – компанія переорієнтувалася на обслуговування корпоративного сектора, що я не виключаю і для Sightful.

Хоча Spacetop G1 дуже схожий на продукт, який ви бачите, коли я використовую на виставці, реальність полягає в тому, що може знадобитися ще кілька поколінь, перш ніж він почне приваблювати більшість людей.

Джерело: wired.com

підписка на розсилку

Підписатися