Вгору

Процесор M1 для комп'ютерів і ноутбуків Apple

Компанія Apple представила процесор M1 власної розробки, заснований на архітектурі ARM. Чіп призначений для установки в ноутбуки MacBook і настільні комп'ютери Mac. Компонування передбачає 8 ядер, графічний і нейронний процесори. Нова обчислювальна система забезпечує підвищення енергоефективності та чуйності при продуктивності на рівні настільних рішень Intel і вище.


В операційній системі macOS 11 Big Sur і наступних буде закладена оптимізація під M1, надалі компанія планує повністю відмовитися від процесорів сторонніх виробників. Власна розробка забезпечить найвищий рівень інтеграції апаратного та програмного забезпечення Apple. НоутбукиMacBook Air, MacBook Pro і міні-ПК Mac mini з новим чипом вже можна придбати.

Процесори, розроблені Apple, вже використовуються в актуальних моделях iPhone і iPad. Переклад комп'ютерів на аналогічну архітектуру дозволить прозоро запускати на них мобільні додатки, краще уніфікувати операційні системи, а в перспективі - перейти на загальну робоче середовище для всіх пристроїв Apple.

Чіп Apple M1 складається з 4 продуктивних ядер і 4 енергоефективних. Ядра задіюються в залежності від виконуваних завдань і сценарію використання. Більшість функцій нормальної роботи і режиму очікування здійснюються в економному режимі роботи. Для робочих завдань, що вимагають продуктивності, і ігрових додатків задіюється висока продуктивність.

Вбудоване в M1 відеоядро, за заявами Apple, забезпечує кращу графічну продуктивність серед всіх існуючих подібних рішень. Відеочіп складається з 8 обчислювальних блоків, в подальшому з'являться і 7-ядерні рішення.

Компанія Apple вперше привносить нейровичісленія на апаратному рівні в настільні та портативні комп'ютери. Вбудований 16-ядерний співпроцесор M1 Neural Engine, ранні варіанти якого вже використовуються в iPhone і iPad з 2017 року, виконує 11 трлн. Операцій в секунду. Нейронні мережі застосовуються в обробці даних, фото і відео матеріалів, для завдань, що вимагають навчання в процесі взаємодії з користувачем.

Купуйтегаджети Appleна основі процесора M1 вже сьогодні в інтернет-магазиніiTMag, Щоб не відставати від нових технологій і першими освоїти роботу з новою архітектурою обчислень. Рішення на основі ARM стануть основою для всіх майбутніх пристроїв компанії.


підписка на розсилку

Підписатися