Наверх

Два екрани краще, ніж один - Lenovo Yoga Book 9i

Леново Yoga Book 9i: Революція у світі ноутбуків з двома екранами

Многомоніторні налаштування завжди були невід'ємною частиною геймінгу на ПК, але ноутбуки майже завжди обмежуються одним екраном. Це може бути обмежливим, якщо ви звикли користуватися двома екранами на робочому столі. Якщо ви зацікавлені в роботі з кількома завданнями одночасно, найкраще рішення - мати цілий другий дисплей в своєму розпорядженні. Використання декількох екранів з ноутбуком означало підключення портативних моніторів або використання громіздких мультиекранних розширювачів, що не є ідеальними рішеннями.


Леново Yoga Book 9i - це 2-в-1 ноутбук на базі Windows, який виходить за межі звичайних обмежень. З двома чудовими 13-дюймовими OLED-екранами, швидким процесором, достатньою кількістю пам'яті та 512 ГБ пам'яті, це ідеальний пристрій для роботи та перегляду веб-сайтів. Проте, якщо ви шукаєте геймінг, найкраще залишитися при традиційному геймінговому ноутбуці.


Дизайн та особливості Леново Yoga Book 9i

Леново Yoga Book 9i - це новий погляд на 2-в-1 ноутбук. Це не перший ноутбук з двома екранами, і він вже точно не перший 2-в-1, який можна повертати і складати. Проте, поєднуючи два 13-дюймові OLED-екрани та надаючи можливість використовувати їх майже будь-яким чином, він стає універсалом у тому сенсі, в якому мало які інші ноутбуки можуть. Він освіжаючий, хоча, безумовно, призначений для певного типу користувача.


Його універсальність - це його секретна зброя, яка дозволяє йому без зусиль переміщуватися між режимами ноутбука і планшета. Його екрани можна використовувати вертикально, один над одним, або поруч, як книга. Ви можете повертати один екран на задню сторону та використовувати його з включеним стилусом (або пальцем) або встановити його у тент, щоб використовувати його як екран. Ви можете відкривати його, як ноутбук, і зі швидким жестом перетворювати нижній екран у клавіатурну панель з налаштовуваним трекпадом.

Печатання і торкання на скляному листі - це ніколи не ідеально, тому він також поставляється з Bluetooth мишкою і клавіатурою. Загадково розташовуйте клавіатуру там, де ви зазвичай її знаходите на звичайному ноутбуці, і вона магнітно притягується і утримується там, надаючи їй трохи твердості. Простір під нею автоматично перетворюється в підлокітник і трекпад. Це не зовсім те саме, що й звичайний ноутбук, але це дуже близько до того, щоб викликати той самий відчуття і цілком придатне для використання.


Ноутбук також поставляється зі стильним стендом, який дозволяє використовувати його вертикально в режимі ноутбука з двома екранами. Він складається як оригамі в магнітну піраміду, він стоїть вище, щоб підтримувати вагу обох екранів. Клавіатура тоді магнітиться до лотка знизу, щоб утримувати її на місці. Я признаюся, виглядає трохи трюково, і я був скептично настроєний. Проте, після використання його протягом кількох тижнів, я полюбив дизайн. Навіть для таких простих речей, як перегляд веб-сайтів, це дивно захоплююче.

Леново Yoga Book 9i відчувається більше як ноутбук, але це не тільки через дизайн. Він також має досить приємні технічні характеристики для продуктивності. Він постачається з десятиядерним процесором Intel Core i7-1355U, 16 ГБ оперативної пам'яті DDR5 та 512 ГБ пам'яті NVMe. Цього достатньо для плавної роботи практично будь-якої продуктивної програми, але, оскільки він використовує слабкі вбудовані графічні можливості, геймінг та вимогливе створення контенту виходить за межі, якщо ви не використовуєте дуже низькі налаштування або прості інді-гри - якщо вони взагалі запускаються.


Крім того, підключення обмежене, тому підключення декількох периферійних пристроїв без хаба буде важким завданням. Зліва розташований один порт Thunderbolt 4, а справа - ще два, поруч з кнопкою конфіденційності камери та вимикачем живлення. Усі три порти можна використовувати для живлення за допомогою в комплекті 65-ваттного зарядного пристрою GaN, але, з 9-10 годинами роботи від акумулятора, ви, ймовірно, можете залишити зарядний пристрій вдома більшість днів.

Екрани - це абсолютна вища точка Yoga Book і не тільки через їхню універсальність. Обидва екрани використовують яскраві OLED-панелі. Просто кажучи, вони вражають. Кольори вибухають з відповідним насиченням, а безмежний контраст OLED та пікова яскравість 400 ніт забезпечують чудовий динамічний діапазон. Все, від статичних зображень до відео, здається виходити за межі екрана, і, оскільки обидва сертифіковані HDR-500, ви зможете насолоджуватися ширшим колірним гамутом, ніж зазвичай надають ноутбуки. Також він достатньо точний для створення контенту, хоча вам захочеться обмежитися редагуванням фотографій і відео 1080p або менше, якщо ви створюєте контент для YouTube чи інших соціальних медіа. Однак як планшет зі стилусом, він працює дуже добре.


Очевидно, він не призначений для найвимогливіших завдань, але для віртуальних зустрічей і перегляду відео він просто чудовий. Він поставляється з веб-камерою на 5 Мп, яка може зафіксувати відео до 1440p при 30 кадрах в секунду. Це одна з кращих камер, які я бачив вбудовані в ноутбук, надаючи достатню кількість деталей та динамічного діапазону. Робота в умовах слабкого світла трошки страждає через помітний шум, але все ще є дуже придатною.

Для музики та фільмів динаміки вражаюче відмінні. Розроблені спільно з Bowers & Wilkins, динаміки розумно вбудовані в шарнір, зближуючись з вашими вухами та покращуючи їх якість. Вони вражаюче наповнені та можуть дуже гучно звучати. Під час прослуховування Spotify чи перегляду телешоу я відчував, що це дуже приємно.


Головною частиною компаньйонського програмного забезпечення Yoga Book 9i є Центр користувача, яке поставляється заздалегідь встановленим. На відміну від багатьох аналогічних додатків, він не пропонує жодних параметрів, пов'язаних із загальною продуктивністю, а замість цього контролює роботу двох екранів. Частина програми призначена для навчання різним способам використання двох екранів та жестів, необхідних для плавного користування, а також надає доступ до додатка для нотаток та вибору налаштувань для управління вікнами, віджетами та переміщенням контенту між екранами.

Система також включає кілька інших додатків Lenovo. Lenovo Vantage надає швидкий доступ до системної та гарантійної інформації (і реклами). Lenovo Now надає доступ до технічної підтримки в разі втрати чи крадіжки пристрою (і також показує багато реклам). Додаток Lenovo Pen Settings дозволяє налаштовувати кнопки та функції стилуса, дивовижно без реклами.


Також встановлений антивірус McAfee, який надсилає нотифікації кілька разів на день. Це дратуюче само по собі, але, якщо ви плануєте використовувати чорний заставний екран для захисту OLED-екранів, він будить його та залишає екран активним до їхнього відхилення. Хоча який-небудь антивірус може бути хорошою ідеєю (якщо вам не подобається Windows Defender), нотифікації McAfee активно скасовують спільний метод захисту панелей і просто не варто тримати їх.

Час роботи батареї Yoga Book 9i поставляється з батареєю на 80 Вт, яка може працювати повний восьмигодинний робочий день і зазвичай триває довше. Точна тривалість роботи батареї залежатиме від того, як ви її використовуєте. Я тестував час роботи батареї формально за допомогою тесту батареї PCMark 10 Modern Office та анекдотично використовуючи його як щоденний драйвер. PCMark 10 моделює середній робочий день, перемикаючись між додатками, які включають графічне мистецтво, таблиці, віртуальні зустрічі та веб-перегляд. У звичайному використанні система працювала дев'ять годин та 57 хвилин при пів яскравості і з обома екранами активними. Вимкнення нижнього екрана і повторення тесту збільшило цей час до дванадцяти з половиною години. У моєму особистому тестуванні зі збільшеним відтворенням відео я виявив, що час роботи становить близько дев'яти годин в режимі подвійного екрана та схожий на дванадцять годин з активним одним екраном. Використання ноутбука з клавіатурою Bluetooth було ближче до одинадцяти годин, оскільки частина, але не всі, пікселів нижнього екрана можуть бути вимкнені.


Lenovo Yoga Book 9i – Продуктивність 

Якщо ви шукаєте Yoga Book 9i для гри, шукайте десь інде. Хоча він чудовий для продуктивності, інтегрована графіка Intel Xe жахлива для сучасних ігор. Для досягнення прийнятної частоти кадрів вам доведеться значно знизити якість графіки та внутрішньоігрового роздільного здатності, і навіть тоді результат буде невеличким.

Для наших тестів порівняння ми встановили всі наші ігри на максимальні або найвищі налаштування та увімкнули як лучову трасування, так і суперсемплінг, де це можливо. При таких налаштуваннях Yoga Book зовсім непридатний для гри. Для отримання гри з прийнятною частотою кадрів мені довелося встановити кожну гру на 800р, низькі налаштування та увімкнути суперсемплінг Intel Xe в режим Performance або Ultra Performance. При роздільній здатності 1800p Total War: Warhammer 3 та Hitman 3 взагалі не запускалися, і через проблему з драйвером Forza 5 також не завантажувався пасте екран меню.

Програмне забезпечення User Center від Lenovo вказує на можливість гри на двох екранах, але не варто розраховувати на його підтримку. З цим працюють лише кілька ігор, і ті, які працюють, є старими, наприклад, Asphalt 9, і реалізація слабка, наприклад, використання нижнього екрана для примітивної карти. Інші ігри просто відображаються на повноекранному режимі на верхньому чи нижньому дисплеї так само, як і на багатомоніторному робочому столі.

Справжній потенціал Yoga Book як ігрової машини - це стрімінг з хмари. Якщо ваша швидкість Інтернету це підтримує, стрімінг від Xbox Game Pass Ultimate є набагато кращим варіантом. Є ростуча бібліотека ігор, які виглядають і працюють краще в хмарі, віддаючи всю обробку потужній віддаленій системі.

Але ви не купите цей ноутбук, якщо ваша основна мета - гра. Він рекламується як продуктивний та розважальний, і для цих цілей він працює дуже добре. Я часто використовував його як ноутбук з обома екранами, розташованими вертикально за допомогою включеного стенда. Можливість відтворювати фільм у верхньому екрані, працюючи над оглядом в нижньому екрані, була приємною та неперевершеною на ноутбуці. Це справжній мультитаскер.

Виконання веб-сайтів та програм для продуктивності також відмінне. У мене не було жодних збоїв під час роботи в Google Docs, Sheets або офісному пакеті Microsoft. У мене завжди була відкрита ще одна програма, і збої не були проблемою. Віртуальні зустрічі також були більш продуктивними, оскільки я міг мати відкриті справочні документи на нижньому екрані, не потребуючи натискати Alt+Tab, щоб отримати до них доступ. Редагування фотографій та відео також можливе, хоча я відчував деяке гальмування, коли відкривав більше проектів або додавав додаткові медіа та ефекти.


Я не є великим користувачем планшета, тому режим планшета був менше корисним для мене особисто, але він працює добре як повсякденний аксесуар. Стилус реагує, отже, виписувати нотатки на ходу та керувати Windows дотиком легко. У цьому режимі машина вимикає нижній екран, що запобігає взаємодії з екраном випадково. Вона розумно спроектована і може переключатися на льоту.

Вона не без своїх проблем. Коли я використовував її як планшет, іноді у мене виникали проблеми з увімкненням нижнього екрана, коли я повертався до режиму ноутбука (мені доводилося змінювати роздільну здатність, щоб він увімкнувся). Сенсорна клавіатура та тачпад іноді також пропускали натискання і кранів. Це не було частим, але коли це відбувалося, завжди було роздратування.

Навіть якщо її двоекранний дизайн виглядає як гіммік, Lenovo Yoga Book 9i швидко доводить, що два повнорозмірних екрани на ноутбуці можуть бути такими ж корисними, як і цікавими. Її ігрова продуктивність жахлива, але для роботи та перегляду веб-сайтів вона надає дивовижно приємний досвід. За 1 999 доларів тут є значний преміум за другий екран, і вам потрібно входити в категорію користувачів, які можуть виправдати таку значну доплату за це. Але якщо ви можете подолати ці бар'єри, тут є багато приємного, що схоже на погляд у майбутнє, куди можуть рухатися ноутбуки.


подписка на рассылку

Подписаться