Наверх

Apple WWDC 2023: Інноваційність на новому рівні

Основна літня презентація Apple - WWDC 2023 - завершилася. Кук і компанія сьогодні показали основні оновлення операційних систем Apple та кілька новинок у апаратному забезпеченні.

Новий MacBook Air 15 зі старою M2-матрицею

Four new MacBook Air models

Першою представленою новинкою стали нові моделі MacBook з чипами Apple на архітектурі ARM. Після невеликого вступу та декількох статистичних даних був показаний новий MacBook Air 13/15". Розмір дисплею новинки становить 15.3", але, на жаль, під капотом знаходиться не найсвіжіший процесор Apple M2. За словами розробників, новий MacBook Air зможе працювати до 18 годин без підзарядки.

Ціна новинки у США становитиме 1299 доларів, при цьому 13-дюймова модель подешевшала до 1099 доларів.

Mac Studio на базі M2 Max та M2 Ultra

Mac Studio overview

Наступною новинкою став настільний комп'ютер - Mac Studio. Це вже друге покоління бюджетного пристрою від Apple. Різні конфігурації пристрою будуть працювати на чипах M2 Max та M2 Ultra. Останній став найпотужнішим ARM-чипом від Apple на сьогоднішній день. Це 24-ядерний процесор з 76-ядерною графікою. Він виготовлений на 5-нм техпроцесі та підтримує до 192 ГБ оперативної пам'яті.

Базова версія Mac Studio з M2 Max в США коштуватиме 1999 доларів.

Mac Pro на чипах M2 Ultra

Mac Pro with display

Досить несподіваною третьою новинкою став оновлений комп'ютер для професіоналів - Mac Pro. Дизайн пристрою залишився незмінним, але можливості оновлення та потужність значно збільшилися. Заповнення пристрою буде засноване на процесорі M2 Ultra. На платі розміщено 6 слотів розширення PCI та 8 портів Thunderbolt 4. Є підтримка до 6 моніторів Pro Display XDR.

 Ціна на Mac Pro у США починається від 6999 доларів.

iOS 17 з незначними змінами та новим додатком

Після швидкої презентації трьох нових моделей Mac за 17 хвилин купертинці перейшли до новинок у програмному забезпеченні. Першою, як завжди, стала iOS 17. Спочатку розповіли про нові можливості налаштування контактної картки. Сподіваємося, це не буде найважливішою зміною. Новий функціонал Live Voicemail дозволить перекладати мову абонента, який дзвонить, у текст у режимі реального часу.

Декілька змін отримав сервіс iMessage. З цікавих нововведень - переклад голосових повідомлень у текст, більше можливостей для обміну даними та нові стікери у переписці. Вже звичайний сервіс AirDrop вперше за довгий час отримав кілька змін. Передача даних між iPhone стане швидшою. Для передачі контактів розробили новий функціонал NameDrop. Вбудована клавіатура iOS отримала новий алгоритм передбачення слів для автокорекції. Поліпшили також режим диктовки. Сподіваємося, що помилок буде менше. У iOS 17 з'явиться новий горизонтальний режим Standby для використання смартфона як нічних годинників. Коли пристрій знаходиться на магнітній підставці, він зможе показувати час, записи з календаря, майбутні спортивні події та іншу інформацію.

На початку цього року обіцяли додати новий додаток Журнал. В ньому будуть зберігатись фото, дані про активність користувача та нотатки. Машинне навчання буде пропонувати підбірки фото та колажі. Сподіваємося, в майбутньому нам розкажуть, для чого цим користуватися.

Як і очікувалося, голосовий помічник Siri отримав спрощену голосову команду для виклику.

iPadOS 17 з налаштовуваним екраном блокування




Наступною новинкою ПЗ стала нова система для iPad.

Розробники Apple усунули минулорічний прогалину і додали налаштування кастомізації, які були лише на iPhone. Планшети отримали набагато більше можливостей виводити фото, віджети та інформацію на заблокований екран планшета. Майже геніальним рішенням стала можливість додавати декілька таймерів одночасно. На екрані планшета місця для цього досить. Неочікувано в розповіді про iPadOS розповіли про нововведення у додатку Здоров'я. Декілька мінорних фішок і оновлений дизайн для відображення на планшеті. Користувачі, які часто працюють з PDF-документами на планшеті, отримали нові можливості.

macOS Sonoma з віджетами на робочому столі



Настав час для десктопної операційної системи для Mac.

Нарешті купертинські розробники дозволили додавати віджети на робочий стіл macOS. Інформаційні картки будуть зникаючи за потреби і пристосовуватися під встановлені шпалери. Віджети нарешті стали інтерактивними, за допомогою них можна керувати комп'ютером і навіть пристроями поблизу.

macOS вирішили перетворити в серйозну гральну платформу. Розповіли про нові можливості графіки в іграх. Для зручності покращили сумісність системи з геймпадами від консолей, а звук без затримок можна виводити на AirPods.

Спеціальний гральний режим дозволить зосередитися на іграх, підвищити продуктивність Mac і тимчасово заглушити сповіщення.

Особливий акцент зробили на фішках для відеоконференцій та віддалених презентацій. Система дозволить робити круті демонстрації, заміняти фон на контент з Mac, а всі інші користувачі зможуть активувати круті реакції жестами.

Браузер Safari, як завжди, став швидшим і більш захищеним. Розробники веб-додатків отримали багато нових інструментів для створення передових програм та сервісів у браузері.


Ось кілька програмних новинок для трансляції музики та відео, які були представлені на презентації Apple:




Навушники AirPods отримали адаптивний режим Adaptive Audio. Прозорість та шумозаглушення будуть автоматично включатися, залежно від оточуючої обстановки.

В системі CarPlay для автомобілів з'явилась підтримка SharePlay. Управління музикою та трансляція контенту тепер можливі не лише водію, але й пасажирам.

Операційна система tvOS, про яку навіть не згадували на попередній презентації, отримала кілька нововведень. Найцікавішими стали оновлений Центр управління та підтримка FaceTime (з камерою iPhone).

Ювілейна версія watchOS 10 з оновленим дизайном



Вечір віджетів продовжується, інформаційні картки з'явилися й на годинниках Apple. Як зазвичай, не обійшлося без нових циферблатів (привіт, Снупі!) та режимів тренувань.
Інтерфейс годинників став багатошаровим, тепер деякі частини додатків та елементи системи можуть займати лише частину екрана. Після оновлення ПЗ годинники зможуть підключатися через Bluetooth до сумісних велосипедів та точніше вимірювати інформацію про активність користувача. Apple Watch Ultra зможуть малювати карту в тривимірному режимі. Годинники будуть фіксувати емоційний стан користувача та записувати всі дані до журналу для накопичення статистики.

Очікуваний "One more thing" - Apple Vision Pro

Apple Vision Pro AR

Купертиновці довго ігнорували традицію останньої кілер-фічі на презентації. Сьогодні вона відродилася, і як вишенька на торті було показано довгоочікувані навушники доповненої реальності.
Це зовсім новий пристрій від Apple, який повинен подарувати користувачам неймовірний досвід перегляду фільмів, відеоконференцій та навіть роботи з документами. Тім Кук гордо заявив про початок ери просторових комп'ютерів. Ну що, післяпк епоху пост-ПК з iPad ми так і не відчули, можливо, схоже чекає і нові навушники Apple.

Користувачі Apple Vision Pro отримають віртуальний інтерфейс з іконками, кількома вікнами та новим способом керування. Система буде фіксувати погляд користувача, а рухи руками підтверджуватимуть вибір. Звичайно, деякі дії можна буде виконувати за допомогою асистента Siri.

Враження від пристрою трохи псує кабель і те, до чого він підключається. Ймовірно, пристрою знадобиться масивний джерело живлення. Навушники будуть підтримувати спеціальний ігровий режим з новим способом взаємодії. Для просування навушників буде випущено багато 3D-контенту від різних студій та видавців.

На останок розповіли про модульну конструкцію навушників та самий зовнішній акумулятор, який доведеться носити в кишені або на поясі. Автономність відкрито не вражає, обіцяють всього 2 години роботи без підзарядки. Звичайно, в пристрої передова аудіосистема, яка підтримує просторове звучання, а для точного позиціонування об'єктів у просторі передбачений сенсор LiDAR.

Вартість пристрою в США становитиме 3499 доларів.

подписка на рассылку

Подписаться